Tchaikovsky: 1812 Ouverture

Recorded live in Grieghallen Thursday 24 November 2016

Ouverturen ble skrevet for å minnes slaget ved Borodino i 1812, hvor tsar Alexander den førstes hær stoppet Napoleons fremmarsj. Det russiske folket beskrives gjennom hymner og folkesanger, mens franskmennene får sin Marseillaise.

Tsjaikovskij selv likte ikke det spektakulære verket, men det er definitivt hans mest populære, og har til og med blitt brukt i en reklamefilm om puffet ris.

Konsertmester Melina Mandozzi er solist i et annet av Tsjaikovskijs populære mesterverk – hans fiolinkonsert fra 1878, en av de største konsertene som er komponert for fiolin.

Kveldens første verk er Prokofievs fargerike symfoni nr. 3 skrevet i 1928. Her henter komponisten musikalsk materiale fra sin opera The Fiery Angel, som den gang ikke var oppført. Prokofiev selv mente at symfonien var en av hans beste komposisjoner.