Wintermezzo: Per Hannevold plays Øystein Sevaag's Bassoon Concerto

Recorded live in Grieghallen on Thursday 21 January. 

En konsertkveld som byr på musikalske oppdagelser – fra Stravinskys elegante konsert for strykere, via urframføring av en norsk fagottkonsert med vår egen solofagottist som solist, til Luciano Berios nennsomme restaurering av Franz Schuberts symfoniske skisser.

Igor Stravinskys Konsert i D for strykere innleder kvelden. Verket, også kalt «Baselkonserten» ble bestilt av dirigenten og mesenen Paul Sacher og Basel Kammerorkester i 1946. Det elegante verket omtales som ny-klassisisme på sitt beste og ble komponert mens Stravinsky oppholdt seg i Hollywood. 

Øystein Sevåg har arbeidet innenfor en rekke musikalske sjangere. Mest kjent er hans albumutgivelser i grenselandet mellom verdensmusikk, jazz og klassisk tradisjon som ble utgitt i USA på 90-tallet. Som så ofte i Sevågs musikk har også dette verket en sakral dimensjon. Musikken befinner seg i et tonalt univers, i et spenn mellom nærmest meditativ ro og intense rytmiske partier. Verket er tilegnet Bergen Filharmoniske Orkesters solofagottist Per Hannevold. Konserten er bygget opp av flere satser og er utformet i samarbeid mellom komponist og utøver.

Den italienske komponisten Luciano Berios verk Rendering er basert på Franz Schuberts skisser til en tiende symfoni. Berio omtaler verket slik; «Skissene er relativt kompliserte og vakre. Rendering, med sitt doble forfatterskap, er tenkt som en restaurering av disse skissene. Det er ingen fullføring eller rekonstruksjon. Restaureringen er gjennomført på liknende måte som en moderne restaurering av et freskomaleri gir nytt liv til de gamle fargene, uten å prøve å skjule skader som har oppstått i tidens løp». Edward Gardner og Bergen Filharmoniske Orkester har spilt inn Rendering for plateselskapet Chandos.

Om European Memories sier Sevåg: "Grunnidéene til verket er blitt til i en assosiasjonstilstand der impulser fra vår europeiske kulturarv har fått strømme nokså fritt gjennom pennen. Deretter har elementene gjennomgått en strukturering. Det har vært en interessant reise der jeg har blitt mer kjent med meg selv som komponist. Diskusjoner med Per Hannevold underveis har gitt meg svært gode innspill og lært meg mer om fagottens rike uttrykksregister. To premisser har ligget til grunn for verket. Det ene var å skape en musikalsk fortelling med enklest mulige virkemidler, i alle fall ikke mer kompliserte enn nødvendig. Det andre var å prøve ut om originalitet ikke nødvendigvis trenger å ligge i å skape seg et nytt musikalsk alfabet, men rett og slett i det som sies. Hvis dette stemmer trenger ikke bruken av et kjent tonespråk stå i veien for en ny og ukjent musikalsk opplevelse.

Verket er en kjærlighetserklæring til Europas turbulente historie og hvilke frukter den har frembrakt. I en tid hvor Europa slites både innefra og utenfra er det lett å glemme hvor dyrekjøpt kultur er. Kontinentets århundrer med kamp for rettferdighet, blodslit, grådighet, ufattelige kriger, hardt arbeid, flid, hengivelse, visjoner, modige mennesker og klar tenkning førte oss frem mot humanismen og det skjøre demokratiet. Langs denne veien oppsto vitenskap og lysende kunst. Man lærte å bruke uenighet og forskjeller til å skape utvikling og nye idéer som gavnet flere. Menneskene dyrket jorden og spiste. De danset. De bygget fantastiske katedraler for sjelen, og universiteter for sinnet."

Verkets fire satser
1 Sparks. (Gnistene som oppstår av motsetninger.)
2 Soil. (Jorden, grunnlaget for alt som lever og vokser.)
3 Footprints. (Minner om dansen.)
4 Arches. (Buer, forbindelseslinjer gjennom tid.)

Sevågs tidligere produksjon omfatter kammer- og orkestermusikk, samt en rekke albumutgivelser utgitt i USA og verden forøvrig med det som best kan beskrives som sakral verdensmusikk. Her skapte han en sjangersyntese som inkluderte mange av våre fremste jazzmusikere og klassiske ensembler som Vertavokvartetten og London Philharmonia Orchestra.

Per Hannevold som er født på Hamar har vært solofagottist i Bergen Filharmoniske Orkester siden 1979. Før det var han i fem år ansatt i Kringkastingsorkesteret i Oslo.

Hans første lærer i Oslo var Arnulf Brachel og han hentet senere inspirasjon i Stockholm hos Knut Sønstevold og Rune Larsson. Med stipend fra blant annet Klæstads Legat, Fond for Utøvende Kunstnere og Statens reise og studiestipend, studerte han i New York med Harold Goltzer og Louis Skinner.

Med Bergen Filharmoniske Orkester har han blant annet oppført John Williams Three Sacred Trees, og Jean Françaix’s Concerto. Han har også uroppført Ruth Bakkes Illuminations som var dedisert til ham. Han har opptrådt med egne konserter over hele verden, så som i Taiwan, Latvia, Litauen og flere stater i USA. I 1999 var han invitert som solofagottist i et orkester sammensatt av musikere fra hele verden til en konsertproduksjon i Lincoln Center i New York i anledning av 50 års jubileet for Menneskerettighetserklæringen.
Han har vært dommer ved internasjonale konkurranser i Finland, Frankrike, Litauen og USA og gitt master klasser over hele verden.

Han ble ansatt ved Griegakademiet i 1981 og har vært professor siden 2002. Hans Nordiske Fagottsymposium har siden 1993 samlet fagottister fra alle kanter av kloden til fagott-dager i Bergen.

Som medlem av Bergen Blåsekvintett har han siden 1980 reist på turné over hele verden og til et årlig engasjement som Quintet-in-residence ved University of Minnesota i USA.
I 1993 ble han engasjert som medlem av lærerstaben ved Aspen Music Festival and School, en 8 ukers festival med 650 studenter fra hele verden.

På Per Hannevolds foreløpig siste CD, Music for Per fra 2008, er alle verkene tilegnet ham. I kollega James Lassens Strange Interlude no 3, imiterer han rocke-gitar riff, noe som har gjort ham kjent over hele fagottverdenen!